“We hebben veel sprongen gemaakt door Triple-C”

Een kluis, een archief en tot slot een rommelhoek; de ruimte op de begane grond van onze woonlocatie Dorpsplein in Koudekerke heeft al verschillende functies gehad. Stellingrekken met aanduidingen als ‘grootboeken’ en ‘financiële overzichten’ zijn daar nog steeds getuigen van. Bewoners en medewerkers zijn het erover eens dat deze ruimte veel beter benut kan worden. Om die reden wordt alles op alles gezet om het om te toveren in een multifunctionele ruimte waar ze kunnen sporten, knutselen, schilderen, yoga doen en nog zoveel meer!

Het team van Dorpsplein is één van de eerste teams bij Gors die de complete Triple-C scholing achter de rug heeft. “We hebben daarin veel sprongen gemaakt”, vertelt begeleider Audrey Lock. “We gaan nu bijvoorbeeld veel meer uit van de behoefte van de bewoners in plaats van een vast tijdschema. Ik merk dat ik daardoor ’s avonds meer tijd heb om met de groep in de woonkamer te zijn. Leuk is dat dit betekent dat er meer bewoners naar de woonkamer komen. Zo ontstond bijvoorbeeld ook het idee om de woonkamer gezelliger te maken. Dat hebben we gedaan, onder andere door te schilderen, schilderijen van de hand van bewoners op te hangen en een groepsfoto van alle tien bewoners te laten maken. Bovendien, iedereen mocht een nieuwe eetkamerstoel kiezen.”

Stalen kasten verkopen

Het pand van deze woonlocatie ligt centraal op het Dorpsplein. De statige uitstraling verraadt dat het een belangrijke functie had. En dat klopt, hier was ooit het gemeentehuis van Koudekerke gevestigd. Vandaar ook dat er op de benedenverdieping een heuse kluis was. “Er zaten nog ouderwetse archiefkasten in, die je met een stuurwiel moest openen. Later heeft Gors deze ruimte nog gebruikt als archief. Toen dit uiteindelijk allemaal werd verhuisd, zo’n twee jaar geleden, realiseerden we ons als team dat we deze ruimte prima konden gebruiken voor aanvullende activiteiten. Activiteiten die je niet in de woonkamer doet. Samen met een collega heb ik een groot deel van de oude stalen kasten uit elkaar gehaald. Een boer wilde die wel hebben. Hij stelde voor iedere Gors-locatie een zak aardappelen te geven, maar wij wilden het echt verkopen. De opbrengst kunnen we immers goed gebruiken om de ruimte op te knappen”, vertelt Audrey lachend.

Snel aan de slag!

Dat laatste wordt binnenkort aangepakt. Natuurlijk gebeurt alles volop in samenspraak met de bewoners. Dat is een terugkerend thema tijdens de cliëntenvergadering. Bewoners komen met tal van ideeën, zoals de kleur voor de wanden en het aanbrengen van muurschilderingen. “Ik denk erover om binnenkort een dag te plannen om samen met bewoners, hun ouders/verzorgder en collega’s alles eens flink onder handen te nemen. Een likje verf aan de muren, nieuwe vloer, leuk aankleden; er moet echt nog wel het een en ander gebeuren. Ik hoop dat we dat snel kunnen afronden. Het is zo’n mooie ruimte, dat het zonde is om die lang leeg te laten staan.”

Meer weten over Triple-C, onze kijk op zorg en ondersteuning? Klik hier.

Wil je net als Audrey bij Gors mensen begeleiden vanuit hun behoeftes? Kijk op www.werkenbijGors.nl