
Hersenz
Wie zelf een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening (van dichtbij) heeft meegemaakt, weet dat dit kan leiden tot blijvend hersenletsel. Wellicht herken je dit? Ben je vaak moe, vergeetachtig, snel boos of kun je je niet goed meer concentreren? Dan is het behandelprogramma Hersenz misschien iets voor jou! Jij, maar ook de mensen om je heen, leren met deze ingrijpende veranderingen in je leven om te gaan. Daarnaast werk je aan je fysieke conditie. Zo raak je weer vertrouwd met je lichaam.
Je hebt een verwijzing van de huisarts nodig voordat je kunt deelnemen aan het behandelprogramma Hersenz.
Meer informatie over behandeling voor mensen met hersenletsel vind je in deze folder en in het magazine Hersenz. Kijk ook eens naar de uitzending SBS6.
Is bij jou sprake van hersenletsel in de chronische fase en heb je interesse in Hersenz? Dan kun je hier terecht: Activiteitencentrum Oosterschelde in Goes | Healthclub Zeeland Gezond, Schenge 4 te Middelburg.
Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG)
Ben je niet bij Gors in zorg, met een WLZ indicatie behandeling of met een ZZP?
Dan kun je terecht bij “AVG Poli Zeeland”, een samenwerking tussen ‘s Heerenloo, Gors en Zuidwester. Deze vind je in Medisch Centrum Goes (Van Dusseldorpstraat). Lees meer op www.avgpolizeeland.nl in deze folder van AVG Poli Zeeland.
Verblijf je al, via een ZZP of een indicatie met behandeling bij Gors?
Dan staan een Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG) en een praktijkondersteuner voor je klaar. Ze ontvangen je op ons Centraal Kantoor te Goes, op een locatie in Walcheren of in Zierikzee. Ook visites aan huis zijn mogelijk. Afhankelijk van je zorgvraag volgt een afspraak op een bepaald spreekuur en kom je bij de AVG, de praktijkondersteuner of beiden. Bereikbaar via AVGpraktijk@gors.nl en (0113) 287 033.
Over de AVG
De AVG wordt altijd ingeschakeld na een verwijzing van een huisarts of medisch specialist (zoals neuroloog of psychiater). De AVG is bekend met de specifieke gezondheidsproblemen, weet waarop hij moet letten, herkent snel patronen en problemen en kan zorgvuldig advies geven in begrijpelijke taal. Wil je precies weten wat een AVG allemaal doet, kijk op de website van onze branchevereniging: www.nvavg.nl.
Medisch verpleegkundige zorg
Onze verpleegkundigen en arts verstandelijk gehandicapten (AVG) met de praktijkondersteuner behandelen, adviseren en ondersteunen je. Zij doen dat in overleg met begeleiders, ouders/verwanten en andere specialisten. Bij woonlocaties ondersteunen 1 of meerdere vaste verpleegkundigen de teams, ook werken er een aantal organisatie-breed inzetbare verpleegkundigen. Daarnaast houden zij zich bezig met medisch beleid en zij monitoren of begeleiders voldoende bekwaam zijn en gefaciliteerd worden om jou medisch-verpleegkundige zorg te bieden.
Specialistische taakteams
Een aanvraag voor onderzoek, observatie en/of handelingsadviezen door een specialistisch taakteam wordt altijd gedaan door de orthopedagoog/psycholoog of arts die betrokken is bij de betreffende cliënt die ondersteuning en/of behandeling krijgt van Gors. Lees hier de handout van het Taakteam Specialistische Ondersteuning (TSO).
Voor cliënten die door ingrijpende gebeurtenissen ontredderd zijn, is de inzet van het opvangteam voor cliënten mogelijk. Dit team bestaat uit de consulent levensvragen, de psychomotorisch therapeut en de spelagoog / Shantala-massage therapeut. De belangrijkste doelstelling is dat de cliënt weer opnieuw vertrouwen en veiligheid kan ervaren.
Binnen onze organisatie is een speciale trainersgroep Seksualiteit actief. Door middel van scholing ondersteunen de trainers de verschillende zorgteams. De medewerkers leren zo hoe ze kunnen omgaan met vraagstukken rondom seksualiteit.
Het taakteam Autisme werkt in nauw overleg samen met de gedragsdeskundigen. Locatieteams kunnen een beroep doen op het team. Het taakteam Autisme gaat dan aan de slag met bijvoorbeeld een observatie. Of het team gaat na wat in een specifieke situatie het best helpend kan zijn. Het team kan ook helpen met het opzetten van dagroutines of (visuele) verduidelijking. Ook voor scholing voor (leden van) het locatieteam is het taakteam Autisme beschikbaar.
Het kan voorkomen dat bij een van onze cliënten een ongeneeslijke ziekte wordt vastgesteld, waaraan hij/zij zal komen te overlijden. Binnen onze organisatie bestaat de mogelijkheid om het team Palliatieve Zorg in te schakelen, om het team rondom de cliënt te ondersteunen. De medewerkers zijn aanvullend geschoold op het terrein van palliatieve zorg. Bovendien hebben ze medische kennis van deze zorg. In overleg met de bij de cliënt betrokken gedragsdeskundige kan het team worden ingeschakeld.
Het taakteam middelengebruik ondersteunt locaties en individuele cliënten bij vragen die te maken hebben met middelengebruik (zoals alcohol en drugs). Je kunt hierbij denken aan: informatie geven en leveren van educatieve materialen, preventie, verwijzen, teamondersteuning en individuele ondersteuning.
Het taakteam specialistische ondersteuning is een team gespecialiseerde begeleiders, die intensief geschoold zijn en ervaren zijn op het gebied van specialistische zorg aan mensen met een beperking en bijkomend ernstig probleemgedrag. Deze mensen kunnen ingezet worden om vanuit hun expertise mee te werken in het team in de ondersteuning van cliënten.