
Organisatie
Onze gedreven medewerkers en vrijwilligers zetten zich met passie in voor de best mogelijke mensgerichte ondersteuning en zorg. Aan huis en op diverse locaties in Zeeland aan kinderen, volwassenen en ouderen met hersenletsel en/of beperking. Bij wonen, werken/dagbesteding, leren, vrije tijd en behandelen. We werken volgens deze visie en missie.
Structuur
We werken met deze 6 managers voor de zorg met ieder een eigen aandachtsgebied, ons managementteam (MT) wordt verder aangevuld door de bestuurssecretaris Lou Corsius en manager Financiën & Control Patrick Bostelaar.
Bij de dagelijkse ondersteuning en zorg, werken onze verschillende taakteams, kernteams en een team Expertise & Behandeling. Dit zorgteam werkt samen met de cliënt, zijn/haar netwerk en vrijwilligers. Meer informatie hierover en over de besturing, ondersteuning en medezeggenschapsorganen, lees je in dit organogram.
Bestuur
De dagelijkse leiding is in handen van de Raad van Bestuur; Karin Smit en interim bestuurder Andrea Klap. De Raad van Toezicht houdt toezicht op het werk van de raad van bestuur. Zowel de leden van de Raad van Bestuur als van de Raad van Toezicht ontvangen een honorering binnen de kaders van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT) en de Regeling bezoldigingsmaxima topfunctionarissen zorg- en welzijnssector. De beloningen van de leden van de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht worden gepubliceerd in de jaarrekening. Lees meer over de werkwijze declaraties Raad van Bestuur en declaraties Raad van Bestuur. Salariëring van managementleden, overige leidinggevenden en medewerkers geschiedt conform de CAO Gehandicaptenzorg.
Goed bestuur en toezicht zijn belangrijke voorwaarden voor goede zorg. Met de Governancecode Zorg volgen we zeven principes die breed gedragen zijn in de hele sector. Lees hier meer over de Governance code.
Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht bestaat uit: Femke Brull, Jan Vansteenkiste, Jan Bergen en Johan Linssen. De Raad van Toezicht is bereikbaar via rvt@gors.nl
Zelfverantwoordelijke teams (ZVT)
Het (hoofd)doel van de invoering van zelfverantwoordelijke teams is het versterken en door ontwikkelen van zelfregie van cliënten. We bereiken dit door de cliëntgerichtheid, eigenaarschap en zelforganiserend vermogen binnen teams te vergroten. Het werken met zelfverantwoordelijke teams zorgt er voor dat cliënten meer in hun eigen kracht worden gezet door hun eigen regie en zeggenschap te vergroten. Hierdoor wordt de zorg beter en dus de cliënt tevreden(er). Medewerkers gaan het werk nog leuker vinden!
Ambities en speerpunten
Ons strategisch beleid met speerpunten en ambities voor 2020-2021 vind je hier.
Jaarverslag
Lees hier meer over ons kwaliteitsbeleid en ons meest actuele kwaliteitsrapport. Hierin staan ook onze verbeterplannen.
Jaarverslagen met de jaarrekening maken we ook openbaar via www.jaarverslagenzorg.nl, Kies voor archief DIGIMV.
ANBI en giften/legaten/donaties
We zijn door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit heeft zowel voor jou als voor ons fiscale voordelen bij een schenking. De belangrijkste fiscale voordelen zijn:
• We hoeven geen schenk- of erfbelasting te betalen. Ook zijn we vrijgesteld van BTW. De gehele schenking kot zo ten goede aan het gewenste doel.
• Als donateur mag je jouw gift aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting binnen de geldende regels.
Meer weten over de belasting en schenken? Kijk op www.belastingdienst.nl
Gors is een voornamelijk WLZ/WMO en JW gefinancierde stichting zonder winstoogmerk. Met giften, legaten en donaties kunnen we de activiteiten ten behoeve van cliënten bekostigen die niet door WLZ/WMO/JW worden gefinancierd. Hiervoor hebben we een algemene reserve gevormd. Deze is vrij aanwendbaar binnen onze doelstellingen, uiteraard houden we rekening met eventuele gestelde voorwaarden van de verstrekkers. Heeft u vragen over ANBI, schenkingen of giften? Neem contact op met Dave Reininga via dreininga@gors.nl.
Leveringsvoorwaarden
Onze leveranciers werken volgens deze algemene inkoopvoorwaarden.
Visie en missie (doelstelling)
Je hebt behoeften en wensen voor de invulling van je leven; je wilt een volwaardig deel van de samenleving zijn. Gors wil je daarbij helpen. Samen kunnen we werken aan zingeving, het omgaan met emoties, persoonlijke verzorging, het gebruik van hulpmiddelen, het aangaan en onderhouden van sociale contacten. Heb je een andere vraag of wens? Zeg het ons. Ons uitgangspunt is altijd jouw wens of behoefte.
Om te weten wat er leeft bij cliënten, zorgen we voor goed contact tussen alle lagen van de organisatie: cliënten, ouders/verwanten, medewerkers, management en bestuur. Doordat we veel locaties hebben en ook thuisbegeleiding bieden, is de ondersteuning van Gors nooit ver weg.
De missie van Gors is kort en krachtig: mensgerichte ondersteuning. Wij helpen je als je door een handicap of beperking niet of niet goed kunt deelnemen aan de samenleving. We gaan uit van de mogelijkheden van ieder individu als het gaat om zorg, wonen, werk, vrije tijd, dagbesteding en welzijn. Jouw behoeften en wensen staan daarbij centraal, niet de handicap of beperking. Dat is onze visie.
Een fijne relatie met jou als cliënt bereiken we aan de hand van deze uitgangspunten:
- Ieder mens kent een eigen verantwoordelijkheid en moet zelf regie kunnen hebben over zijn leven.
- Wij erkennen de behoefte van mensen om daarbij ondersteund te worden.
- Wij erkennen de belangrijke rol die familieleden en andere leden van het sociale netwerk in die ondersteuning spelen.
- Wij zijn specialist in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.
- Wij dragen bij aan de kwaliteit van bestaan.
Kernwaarden: Betrouwbaar GPS
In ons werk gaan we uit van vier waarden, vier dingen die we belangrijk vinden: betrouwbaar, gepassioneerd, professioneel en samen.
Betrouwbaar
We zijn eerlijk en komen onze afspraken na. We praten open met elkaar. We streven naar een gevoel van vertrouwen en veiligheid bij onze cliënten en medewerkers.
Gepassioneerd
We zijn trots op Gors; we voelen ons betrokken bij de mensen en de organisatie. Daarom doen we ons werk vol enthousiasme.
Professioneel
We zijn vakkundig, ervaren en gevoelig voor wat cliënten willen. We streven naar kwaliteit, werken volgens een plan en communiceren duidelijk.
Samen
We werken vanuit de relatie met onze cliënten en we zoeken verbinding met het netwerk daaromheen. We leren van en met elkaar door evaluatie en feedback. Goede zorg en ondersteuning volgens de visie van Gors bereik je samen.
Als je de beginletters neemt vormen ze ‘Betrouwbaar GPS’; deze kernwaarden wijzen ons altijd de weg! De vier bloembladen in ons logo staan voor de kernwaarden van Gors. De basis voor de bloembladen: mensgerichte ondersteuning.
Hoe ontstond Gors?
In de jaren ’70 en ’80 waren er in Zeeland veel kleine stichtingen die zich bezighielden met de zorg voor mensen met een beperking. In de jaren ’90 is een aantal stichtingen samengevoegd tot Stichting Dagcentra Oosterschelde (SDO), die later opging in Stichting Het Gors. Op 1 juli 2004 ontstond ‘Het Gors’ door een samengaan van Stichting Het Gors met ‘Zorg Lichamelijk Gehandicapten’ (ZLG). In 2011 is de naam veranderd in het korte en krachtige Gors.
Wat is een gors eigenlijk?
‘Gors’ betekent: buitendijks land; een gebied dat constant in beweging is. Water, klei en begroeiing wisselen elkaar af in een wijds landschap. Op een gors zie en ervaar je ruimte, uitzicht en perspectief. Daarom is dit zo’n geschikte naam voor onze organisatie. Onze zorg en ondersteuning is net zo dynamisch: het verandert met de behoeften en wensen van onze cliënten. Op die manier bieden wij hen ruimte, uitzicht en perspectief.
Stichting vrienden van voorheen Stichting ZLG
De Stichting heeft ten doel: het, in de meest uitgebreide zin, verlenen van financiële steun met betrekking tot activiteiten die niet gefinancierd kunnen worden uit de reguliere exploitatie-vergoedingen van de te Goes gevestigde Stichting Gors. Met inachtneming van het vorenstaande, ook verlenen van financiële steun aan groepen cliënten van Stichting Gors.
Het bestuur bestaat uit: de heren J.F.M. Bergen (voorzitter), P.C. Pattenier (secretaris) en mevrouw M.P. Lampert-Duvekot (penningmeester).
Postadres: Postbus 2160, 4460 MD Goes
Bezoekadres: Stationspark 24, 4462 DZ Goes
RSIN: 805834540