
Eigen regie en (mede)zeggenschap
We vinden het belangrijk dat jij als cliënt zoveel mogelijk zelf kan doen en bepalen. De afspraken hierover komen in je Zorg- en Dienstverleningsovereenkomst te staan, natuurlijk respecteren we je privacy hierbij.
Lokale en centrale cliëntenraden
Eigen regie en zeggenschap gaan over individuele cliënten. Daarnaast behartigen de cliëntenraden de gezamenlijke belangen van groepen cliënten.
Op vrijwel elke locatie is er een lokale cliëntenraad (LCR). Deze wordt ondersteund door een onafhankelijke coach medezeggenschap. In deze raden worden de onderwerpen besproken die de cliënten van die locatie aangaan. Voorbeelden zijn het eten, huisregels, veiligheid, deelnemen aan sollicitatiegesprekken voor nieuwe medewerkers en activiteitenaanbod.
Elke LCR heeft wettelijke rechten, zoals instemmings- en adviesrecht en het recht op tijdige, begrijpelijke informatie.
De Centrale Cliëntenraad (CCR) gaat over onderwerpen die alle cliënten aangaan. Voorbeelden zijn: huisvestingsbeleid, de ontwikkelingen bij Dagbesteding, Werken en Leren en de toekomstvisie. De CCR is de officiële gesprekspartner van de Raad van Bestuur. Ook de CCR heeft alle wettelijke rechten die de LCR’s ook hebben. Lees hier het jaarverslag 2022 van de Centrale Clientenraad. De CCR is te bereiken via ccr@gors.nl.
Onvrede, klachten,
cliëntvertrouwenspersoon en klachtenfunctionaris
Ben je ontevreden en/of heb je een klacht?
1. praat erover op je locatie met je begeleider(s)
2. Kom je er (samen) niet uit? Of wil, durf of kan je het niet met begeleiding bespreken? Dan is onze klachtenfunctionaris er voor jou. Dat is Ilona Klippel. Zij is bereikbaar via 06 8277 7302 of klachtenfunctionaris@gors.nl.
Lees hier meer over in deze folder: “Wat als je ontevreden bent?”
Team Ervaringsdeskundigen (TED)
Ervaringsdeskundigen zijn cliënten die door persoonlijke ervaringen deskundig zijn op bepaalde gebieden. Door hun eigen ervaringen kunnen zij hun kennis delen om anderen te helpen.
Betekenis voor cliënten
De ervaringsdeskundigen weten hoe het is om cliënt te zijn, (h)erkennen de situatie en kunnen naast de cliënt gaan staan. Vanuit ervaring kunnen zij veel voor andere cliënten betekenen. Denk hierbij aan:
- helpen bij het vertalen van wensen en behoeften;
- helpen bij het maken van keuzes;
- het bieden van een luisterend oor;
- leren omgaan met een beperking of ondersteunen bij bepaalde vraagstukken.
Betekenis voor de organisatie
Op verschillende gebieden kan de inzet of betrokkenheid van ervaringsdeskundigen van meerwaarde zijn binnen de organisatie. Zij kunnen vertellen hoe problemen er in de praktijk uitzien. Praktijk en beleid komen hier samen. De ervaringsdeskundigen kunnen meezoeken naar oplossingen, observeren en (collectief) signalen afgeven aan de organisatie. De inzet kan onder andere bestaan uit:
- het ondersteunen van raden; het aansluiten bij introductiedagen voor nieuwe medewerkers;
- het verzorgen van presentaties;
- gesprekspartner zijn van het management;
- het adviseren op verschillende gebieden vanuit hun expertise.
Inzet ervaringsdeskundigen
De ervaringsdeskundigen kunnen vanuit hun specialisme ook extern ingezet worden. Denk hierbij aan presentaties geven op scholen, samenwerken met andere zorgaanbieders en gemeentes. De ervaringsdeskundigen hebben een opleiding gevolgd om hun kennis en ervaringen goed te kunnen inzetten binnen de organisatie.
Binnen Gors zijn de volgende ervaringsdeskundigen werkzaam: Dimitri Roelands, Duncan van Scheyndel, Menzo-Jan Giesber, Patricia Matthijsse en Erika Corstanje. Zij worden ondersteund door coach Carola van Schouwen.
De ervaringsdeskundigen werken woensdag (gezamenlijk) vanuit het Centraal Kantoor in Goes. Daarnaast zijn zij flexibel inzetbaar.
De ervaringsdeskundigen zijn te bereiken via ted@gors.nl of 0113 – 27 33 33/06 – 30 21 06 89.