“Ik heb bij Hersenz geleerd om te leven met NAH”

“Tijdens Kerstmis 2019 werd ik binnen één uur tien tot vijftien jaar ouder, zowel fysiek als mentaal. Die verloren tijd terugwinnen, gaat niet. Het behandelprogramma Hersenz bij Gors heeft me geholpen om dat te accepteren, maar ook om te leren omgaan met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dat betekent voor mij onder andere dat ik geleerd heb om mijn energie beter te verdelen en weet dat ik op tijd mijn rust moet pakken om te kunnen herstellen.”

De datum staat bij Ad Wouters uit Oostkapelle in zijn geheugen gegrift. Hij was veehouder en stond op kerstdag ’s ochtends de koeien te melken, toen hij letterlijk en figuurlijk omviel. “Een uur later lag ik op de operatietafel in het Erasmus MC. Ik bleek een herseninfarct én hartinfarct te hebben gehad. Na vier dagen Rotterdam, kwam ik in Goes in het ziekenhuis terecht. Daarna volgde revalidatie in een revalidatiecentrum in Goes en poliklinische revalidatie. “Ik telde mijn zegeningen en dacht dat de gevolgen allemaal wel meevielen. Ik had geen uitvalverschijnselen: ik kon mijn armen en benen bewegen en gewoon praten. Maar eenmaal thuis werden de gevolgen alsnog zichtbaar. Ik was ontzettend snel overprikkeld. Veel licht, geluid, beweging, het had allemaal effect. Ik kreeg een kort lontje en was moe. Eigenlijk kon ik niets hebben.”

Nooit meer de oude

Gelukkig had Ad tijdens zijn revalidatie al gehoord over het behandelprogramma Hersenz voor mensen met NAH dat Gors biedt. “Mijn vrouw en kinderen zagen daar de noodzaak wel van in. Zij motiveerden mij om me aan te melden, en ik besefte zelf ook dat dit meerwaarde zou kunnen hebben. Zéker omdat ik moeite had met accepteren dat ik nooit meer de oude zou worden. Dat vond ik heel moeilijk. Ik stond nog volop in het leven, had mijn werk als veehouder, deed wat bestuurswerk in de kerk en van de een op de andere dag zat ik thuis. En dat niet alleen, door mijn afwezigheid moesten mijn vrouw en zoon extra hard werken. Dat is erg frustrerend als je zelf zit te ‘nietsen’ aan de keukentafel.”

Juiste handvatten voor hele gezin

Bij Hersenz leert Ad zijn energie beter te verdelen en vaker rust te nemen. “Ik dacht altijd dat ik het best presteerde onder druk. Dat idee heb ik volledig los moeten laten. Zo werkt het niet. Sterker nog, ik weet nu dat het misgaat als ik niet op tijd afrem. Daarvoor heb ik onder andere gewerkt met een ergotherapeut, die me handvatten heeft gegeven om bewust het gevoel van overprikkeling te dempen.” Ad vertelt dat niet alleen hij, maar ook zijn vrouw en kinderen betrokken zijn bij het behandelprogramma. Zo heeft zijn vrouw de partnermodule gevolgd en werden de kinderen door de thuisbehandelaar betrokken. “Natuurlijk zijn zij niet ziek, maar ze hebben wél met NAH te maken. Ik denk dat Hersenz ook hen heeft geholpen om ermee om te gaan. Een voorbeeld? Op zondagen komen onze vier kinderen en aanhang graag op bezoek. Als het voor mij te druk wordt, trek ik me terug. Het is fijn dat iedereen begrijpt waarom.”

Contact met lotgenoten

Erg enthousiast is Ad ook over de aandacht voor de fysieke conditie van de deelnemers. “Ik heb aan den lijve ervaren hoe snel je in een negatieve spiraal terecht komt van minder bewegen, meer eten, aankomen en daardoor nóg minder bewegen. Bewegen helpt écht. Fysiek, maar zeker ook als energie voor je geest.” Hoewel het Hersenz programma is gestopt, beweegt Ad nog steeds met twee mensen die hij tijdens het behandelprogramma heeft ontmoet. “Lotgenoten vind ik zelf een beetje lastig woord, maar het dekt de lading wel. Ik vind het contact met hen heel waardevol. Hoewel NAH zich bij iedereen anders manifesteert, zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. Dat is confronterend en relativerend. Confronterend omdat je zo goed ziet wat je allemaal niet kunt, relativerend omdat ik zie dat het nog vervelender had kunnen aflopen. Zonder dat je voortdurend over NAH praat, schept het toch een band.”

Van betekenis kunnen zijn

Hoewel de toekomst anders is dan hij zich lange tijd heeft voorgesteld, kijkt Ad optimistisch vooruit. “Ik heb losgelaten dat ik weer alles moet kunnen. Voor mij is het belangrijk dat ik nog van betekenis kan zijn voor anderen en de veehouderij, waarin nu twee zonen actief zijn. Laatst ontmoette ik iemand met NAH. Die man had na zijn ontslag uit het ziekenhuis alles zelf moeten uitzoeken, ontdekken en verwerken. In zo’n geval aarzel ik niet en wijs ik direct op Hersenz. Mensen moeten echt weten dat behandelprogramma Hersenz er is om specifiek mensen met NAH te begeleiden.”

Gors is de exclusieve aanbieder in Zeeland van het behandelprogramma Hersenz. Kijk voor meer informatie en onze video op www.gors.nl/hersenz of neem direct contact op met één van onze zorgadviseurs via (0113) 273 333 of clientenbureau@gors.nl.