‘Ik ben steeds daar waar hulp nodig is’

Vivian Hoondert heeft sinds 1 oktober 2022 haar eerste arbeidscontract op zak. Vanaf die datum werkt ze officieel als gastvrouw bij stadsboerderij Kom us Kieke in Goes. Een knappe prestatie, waarop ze met recht trots is. “Vergeleken met drie jaar geleden, toen ik hier startte, heb ik heel veel geleerd. Ik ken mezelf beter en heb meer zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Vroeger gaf ik snel op, nu ga ik door, ook al is het soms druk in mijn hoofd.”

Drie jaar geleden zat Vivian op praktijkschool De Wissel in Goes, maar toen ze voor die school stage moest gaan lopen, werd het lastig voor haar. “Omdat ik eigenlijk geen enkel bedrijf leuk vond, kwam er niets van de stage. Gelukkig wees de jobcoach van Gors me op de mogelijkheden bij Kom us Kieke. Ze zei dat ik hier gewoon mezelf zou kunnen zijn en met een joggingbroek kon aankomen, als ik daar zin in had. Dat leek me wel wat! Ik ben gaan kijken en het sprak me direct aan.”

Stadsboerderij Kom us Kieke

Stadsboerderij Kom us Kieke is een plek waar tal van mensen samenkomen voor zinvolle dagbesteding en werk. Er is een timmerwerkplaats, er zijn dieren die verzorging nodig hebben, maar er zijn ook mensen creatief aan de slag en er zijn mensen die tuinonderhoud verzorgen. Begeleider Petra Gertzen vertelt dat er dagelijks een grote verscheidenheid aan mensen aanwezig is. “Jong en oud weet ons te vinden, bijvoorbeeld met een lichamelijke beperking, een verstandelijke beperking of mensen met niet-aangeboren hersenletsel. We bieden hen een uitdagend en afwisselend aanbod.” Vivian vertelt dat zij tijdens haar eerste weken best even moest wennen aan al die verschillende mensen. Toch vindt ze gaandeweg haar weg.

Van diploma naar diploma

Al snel na haar komst bij Kom us Kieke besluit Vivian werk te maken van de mogelijkheid van praktijkleren. Na een korte start met de opleiding Plant en dier mbo niveau 1, schakelt ze over op Helpende zorg en welzijn niveau 1. “Voor de opleiding moest ik allerlei praktijkopdrachten doen. Vaak ging ik daarvoor ’s ochtends samen zitten met Petra om te bespreken wat ik die dag zou gaan doen.” Petra: “Ik vind het heel knap hoe Vivian het oppakte. Ze was steeds erg bereid om zichzelf een spiegel voor te houden.” Als Vivian het eerste diploma op zak heeft, is dat voor haar een stimulans om verder te gaan. “Het leek me gewoon fijn om twee diploma’s te hebben”, zegt ze lachend. “Bovendien gingen we nu wat dieper in op de omgang met mensen en het samenwerken met collega’s.”

En dat is 3!

Het lukt Vivian om ook het mbo-diploma Helpende zorg en welzijn niveau 2 te behalen. Een reden om te stoppen? Voor Vivian niet! Omdat ze bij haar start bij Kom us Kieke al een beginnetje had gemaakt met de opleiding Plant en dier mbo niveau 1 besluit om deze ook nog af te ronden. “Omdat ik natuurlijk ook wel eens bij de buitengroepen assisteer, is het handig dat ik ook dit papiertje heb.” Met drie diploma’s op zak, realiseerden de begeleiders van de stadsboerderij dat ze Vivian absoluut niet kwijt wilden. Met het aanbod van een baan als gastvrouw wisten ze haar te strikken om te blijven. “Ook alle collega’s wilden graag dat ik bleef”, vertelt Vivian. “We hebben het op een feestelijke manier verteld en iedereen was blij.”

Overal inzetbaar

Petra en haar collega’s zijn enorm blij met Vivian. “Ze is overal inzetbaar binnen Kom us Kieke en dat is heel fijn. Bovendien, het is heel gezellig om zo’n jonge collega erbij te hebben.” Ook Vivian is tevreden. “Ik zeg altijd dat ik daar ben waar hulp nodig is. Ik ben hier op mijn plek. Voor mij voorlopig even geen opleiding meer, maar ik zeg niet dat ik nooit meer verder zal leren. Ik ben nog jong en kan nog alle kanten op.”

Ben je zelf ook geïnspireerd geraakt door het verhaal van Vivian? Neem contact op met onze jobcoaches via (0113) 273 333 of via stuur een mail naar clientenbureau@gors.nl om te zien welke mogelijkheden er zijn. Kijk ook op de website www.reintegratiezeeland.nl