“Mijn vrijwilligerswerk brengt me energie en vrolijkheid”

“Om het als vrijwilliger naar je zin te hebben, moet je niet alleen iets brengen, maar ook iets halen, anders houd je het niet vol. Voor mij is die balans prima in orde. Ik breng mijn tijd en ideeën om samen met de cliënten te doen en ik krijg daarvoor energie en vrolijkheid terug. Ik vind het iedere keer weer leuk om bij Brugzicht te zijn.”

Toen Elza Quist in 2010 definitief de deuren sloot van haar reformwinkel in Zierikzee, wilden zij en haar man gaan reizen. “Maar je kunt niet 365 dagen per jaar reizen, dus toen ik een oproep las om vrijwilliger te worden, heb ik me aangemeld. De doelgroep sprak me aan, ook omdat ik twee nichtjes heb met een licht verstandelijke beperking.”

Met kleine groepjes op stap
Elza is actief bij de afdeling Vrije Tijd Schouwen-Duiveland op locatie Brugzicht in Zierikzee. Zo is zij om de twee weken aanwezig bij het Eethuis. “We eten samen met de cliënten en maken er een gezellige avond van. Vroeger deed ik ook mee met buitenactiviteiten en ik begeleidde zelfs een aantal keren een buitenlandse reis.” Momenteel richt Elza zich op thuisbegeleiding. Ook daarvan geniet ze enorm. “Cliënten die zelfstandig wonen, kunnen zich aanmelden. We gaan met kleine groepjes op stap. Laatst aten we gezellig met z’n allen mosselen. Nu staat er een bezoek aan de pizzeria op het programma, willen we gaan sjoelen en naar een wedstrijd van het Nederlands elftal. Mensen komen hierdoor uit hun sociale isolement. Als je dat voor een ander kan doen, is dat fantastisch.”

Meer weten? Kijk op www.werkenbijgors.nl/vrijwilligers