Ruilwinkel Zierikzee feestelijk geopend

De Ruilwinkel Zierikzee, een samenwerking tussen Gors en SMWO, is officieel geopend op woensdagmiddag 5 oktober. Na diverse toespraken verrichte wethouder Cees van den Bos de openingshandeling. Hij scheurde met vrijwilligers het papier van een gevelbord, waarmee het nieuwe Ruilwinkel-logo zichtbaar werd. Ook kocht de wethouder de eerste ‘ruilpas’ inclusief gratis puntentegoed. Want in de ruilwinkel betaal je niet met munten, maar met punten. De feestelijke opening was zeer drukbezocht en er waren vele enthousiaste reacties over de fraaie uitstraling en opzet van de ruilwinkel. Benieuwd wat direct betrokkenen vertellen over dit nieuwe project? Bekijk hieronder de film over Ruilwinkel Zierikzee.

Trots op samenwerking

Greet Timmerman (Unitmanager Gors) benadrukte deze middag dat de Gors-kernwaarde ‘samen’ hier in de praktijk wordt gebracht. “Ik ben trots op alle vrijwilligers en cliënten die dit samen mogelijk maken en ook nog eens een nauwe samenwerking met SMWO en de kledingbank”. Marja Noordhoek (Directeur SMWO) sloot zich daarbij aan en noemde de samenwerking “een begin van nog veel meer”. Zij constateerde dat de organisaties elkaar kunnen versterken en samen meer voor elkaar kunnen krijgen. Met de Ruilwinkel Zierikzee als prachtig voorbeeld. Wethouder van den Bos beaamde dit en vroeg aandacht voor het feit dat we in het sociaal domein samen de schouders eronder blijven moeten zetten want “er is werk genoeg”. Volgens hem kunnen activiteiten die in elkaars verlengde liggen, zoals Ruilwinkel en kledingbank, misschien over een tijd nog intensiever met elkaar samenwerken en zelfs samengaan. Van den Bos besloot met een oproep aan alle eilandbewoners om hiernaartoe te komen: “want er moet wel vraag zijn om dit project te laten slagen!”.

Multifunctionele ontmoetingslocatie

De ruilwinkel is gevestigd in de voormalige Theo Thijssenschool aan de Calandweg in Zierikzee en heeft een flinke opknapbeurt gekregen. SMWO en Gors realiseren met de ruilwinkel Zierikzee een voorziening voor alle inwoners van Schouwen-Duiveland, met extra aandacht voor de kwetsbare burger. Bezoekers kunnen bij de Ruilwinkel spullen en diensten ruilen, elkaar ontmoeten en terecht voor praktische hulp en doorverwijzing. Het gebouw drijft op vrijwilligers en cliënten die worden ondersteund door 2 medewerkers vanuit Gors en SMWO, zij werken samen met Emergis en Vluchtelingenwerk.

Met alle voorzieningen heeft de locatie een multifunctioneel karakter gekregen. Een plek waar iedereen, met of zonder beperking, naar eigen vermogen mee kan doen. Een laagdrempelige voorziening en herkenbare plek waar je gemakkelijk binnenloopt om iets te ruilen, voor een praatje of om vrijwilligerswerk te doen. Vanuit sociale activering is het een werkplek voor kwetsbare mensen om mee te werken, te leren en ervaring op te doen. Ook de Kledingbank Schouwen-Duiveland is in het pand gevestigd. Daarnaast vindt men hier het jeugd- en jongerencentrum 4SD (waar alle jeugd en jongeren uit de gemeente Schouwen-Duiveland elkaar bij diverse activiteiten kunnen ontmoeten). De locatie stelt de gemeente voorlopig voor drie jaar ter beschikking.

Meer weten?

Meer informatie vindt u op www.ruilwinkelzierikzee.nl en in de folder die in de ruilwinkel kunt meepakken, of stel uw vraag aan één van de medewerkers op de locatie.