“Tekenen geeft me rust”

“Met tekenen kun je je gevoel uitdrukken. Door te tekenen moet ik me concentreren. Dat geeft me rust. Alles wat ik maak, signeer ik met M.R.A.H. Dat staat voor Michaela Raphaella Anna Hollemans. Ik zet er nooit een datum bij, dat vind ik niet nodig.”

De tekeningen van Michaela Hollemans hebben een volledig eigen signatuur. Ze doen denken aan Japanse fantasy- en animatiekunst, maar Michaela bedenkt en tekent alles volledig zelf. Natuurlijk kijkt ze veel op internet en vindt ze daar inspiratie, maar iedere tekening begint met een leeg vel papier. “Ik begin altijd door te schetsen met een potlood, daarna gebruik ik een zwarte stift voor de contouren en het inkleuren van bepaalde vlakken. Als laatste teken ik de decoratie”, legt ze uit. “Sinds een jaar of twee werk ik het liefst met zwart en wit.”

Gaven ontwikkelen
Michaela gaat drie dagen per week naar Galerie-Atelier De Kaai in Goes. Daar kan ze haar talent ontwikkelen. Belangrijk, vindt ze ook zelf. “Ik vind dat iedereen op zijn eigen manier kan tekenen. Je moet het gewoon proberen. Dat betekent gewoon de stap zetten om een potlood en papier te pakken en dan beginnen! Met kunst kun je alles doen. Door het te proberen, ontwikkel je je eigen gaven.” Zelf vindt Michaela tekenen al van jongs af aan leuk. Het was haar opa die haar stimuleerde. “Mijn hele familie is creatief, maar alleen mijn opa en ik kunnen tekenen. Toen mijn opa was overleden, heb ik een tekening gemaakt waarop het karakter huilt. Toen was ik erg verdrietig.”

Social media
De tekeningen van Michaela worden regelmatig op verschillende plaatsen in Zeeland geëxposeerd. Verder deelt ze haar tekeningen, met hulp van haar zus, op Facebook en Instagram. “Het is erg leuk om reacties van over de hele wereld te krijgen op mijn tekeningen. Steeds meer mensen volgen me.”