Maatje werkt met textiel voor de kunstmanifestatie in Florence

Creatief handwerk bij De Cirkel voor kunstmanifestatie in Florence

Diverse cliënten die dagbesteding volgen bij De Cirkel in Goes zijn deze weken volop aan het weven, vlechten, breien, haken en punniken. Dat doen ze niet zomaar. Integendeel! Ze werken op die manier mee aan een kunstwerk van beeldend kunstenaar Judy Hooymeyer. Dat kunstwerk, met de naam I AM, wordt tentoongesteld tijdens de XIV Florence Biennale, een kunstmanifestatie van 14 tot 22 oktober 2023 in Italië. Maatje is één van de cliënten. Ze vindt het heel leuk om samen met ongeveer negen andere cliënten, aan het kunstwerk mee te werken.

Maatje werkt graag met textiel. En ze is daar goed in! Neem het T-shirt dat ze draagt, dat naaide en borduurde ze helemaal zelf. Wie ziet wat Maatje maakt voor het kunstwerk, is zondermeer onder de indruk. Met gevlochten draden wol heeft ze een groot spinnenweb gemaakt. “Ik heb dit zomaar bedacht voor de tentoonstelling. In Oostenrijk heb ik ooit zulke spinnen gezien. Ik maak zwarte en bruine. Verder zie je onder andere egels en rupsen op het werk.”

Community project

Anke Reijnhout is begeleider bij De Cirkel. Zij vertelt dat de samenwerking met Judy spontaan tot stand kwam via Facebook. “Judy heeft bij de dagbestedingslocatie De Rank van Gors (nu: De Cirkel) gewerkt. Zodoende ken ik haar. Toen ik las dat zij werkt aan een community project voor de Biennale in Florence leek me dat wel iets voor de cliënten. Dat vond Judy ook. Zodoende zijn we aan de slag gegaan.” Anke legt uit dat Judy werkt aan een installatie waarbij vanuit een oude stoel een vloerkleed naar boven uitloopt in een grote kandelaar. “Daar gebruikt ze onder andere werken van de cliënten voor. In feite mogen ze van alles maken met wol, katoen of zelfs uitgetrokken truien, zolang het maar groen is of een beetje beige of bruin. Doordat tal van mensen spullen inbrengen wordt het een echt community project.”

Naamsvermelding

Volgens Anke is het de bedoeling dat de voornamen van alle cliënten bij het kunstwerk worden vermeld. Verder is de verwachting dat Judy haar werk ook zal exposeren in Terneuzen. “We hopen dat het werk ook naar Goes komt. Dan kunnen we allemaal gaan kijken.”

Oproep

De ongeveer tien cliënten die aan het kunstwerk meewerken, kunnen zeker nog wat materiaal gebruiken. Wie wol of katoen heeft in de natuurlijke kleuren groen, bruin of beige wordt van harte uitgenodigd dit bij De Cirkel in Goes af te geven.

Wil je meer weten over dagbesteding, werken en praktijkleren bij Gors? Kijk op gors.nl/dagbesteding