Kleurrijke kunstmuur en blije gezichten na inzicht door Triple-C

“De woonkamer is van de bewoners. Het is belangrijk dat zij zich er thuis voelen. In ons geval leek de woonkamer echter meer een soort vergaderzaal. De Triple-C training sterkte ons in het idee dat we hier, in samenspraak met de bewoners, iets aan kunnen doen. Daar zijn we nu volop mee bezig.”

Annelieke, begeleider bij De Cavalier in Terneuzen heeft recent haar Triple-C certificaat in ontvangst genomen. Marissa, die werkt als bbl-leerling, heeft enkele trainingsdagen meegedaan. Zij begeleiden de 23 bewoners, die hier zelfstandig wonen in een eigen appartement. Er is één huiskamer in het pand. Die wordt gebruikt voor gezamenlijke eetmomenten, gezamenlijk koffiedrinken en voor alle andere momenten dat de bewoners de gezelligheid buiten hun eigen voordeur zoeken.

Aquarium

Annelieke vertelt dat zowel zij en haar collega’s als de bewoners zelf concludeerden dat de woonkamer wel iets gezelliger kon worden. Zo gezegd, zo gedaan. “Wij hadden thuis nog een aquarium, dus dat heb ik meegenomen”, vertelt zij. “Het is leuk om iets met dieren te doen en een aquarium is qua zorg behapbaar. Eén bewoner is nu verantwoordelijk voor het voeren van de vissen, maar we zien dat veel bewoners naar het aquarium worden getrokken. Iedere dag is er wel iemand die even naar de vissen kijkt.”

Kleurrijke kunstmuur

Ook de muren zijn aangepakt, vertelt Marissa. “Eigenlijk waren alle muren wit. In samenspraak met de bewoners hebben we een mooi kleurtje gekozen om het wat huiselijker te maken. Met de kleur taupe op de muren wordt het allemaal wat warmer en sfeervoller.” Omdat veel bewoners behoorlijk creatief zijn, ontstond ook het idee van een heuse kunstmuur. “Mensen schilderen, tekenen of doen bijvoorbeeld aan diamond painting. Het leek ons leuk dat zij hun werken ook daadwerkelijk kunnen tonen. De kunstmuur biedt daarvoor alle ruimte. We werken met een soort prikborden van kurk. Dus met wat punaises kun je heel makkelijk je eigen kunstwerk ophangen. Eén bewoner heeft een grote verzameling klokken. Met hem hebben we afgesproken dat hij een klok ophangt. Hij is immers daar trots op.”

Blije gezichten

Of daarmee alle wensen vervuld zijn? Volgens Annelieke nog niet. “Op ons wensenlijstje staat nog een lekkere bank en we zouden de eikenhouten meubelen graag vervangen. Daarvoor gaan we budget aanvragen.” Zowel Annelieke als Marissa zijn blij met de stappen die ze nu al hebben gezet. “We zien dat mensen wat langer in de huiskamer zitten. Het is leuk om te zien dat deze kleine veranderingen tot blije gezichten leiden.”