‘Triple-C betekent voor ons: met elkaar groeien’

“Triple-C is op verschillende manieren enorm helpend. Zo hebben de trainingen ons geholpen om als team meer met elkaar in verbinding te staan. Achteraf gezien was het een vorm van teambuilding. Verder kijken we echt anders naar het gedrag en de vraag van de cliënten. Ook het overleg in de nieuwe driehoek ‘coördinerend begeleider-manager-gedragsdeskundige’ werkt goed. Triple-C verandert je kijk op zorg. Het duurt even voordat je er eigen mee bent, maar dat betekent dat we met elkaar kunnen groeien en dat is positief.”

Kimber Maat werkt als coördinerend begeleider op de locatie Beethovenlaan in Goes. Op de vleugel waar zij werkt, wonen acht mensen met een verstandelijke beperking, die 24 uurs zorg krijgen. Het team rondde in oktober de Triple-C trainingen af. “Voor aanvang van deze trainingen was ons team startend. We moesten echt nog een team worden. De trainingen hielpen daarbij heel goed. We gingen praten over cliënten en methodieken. Daardoor begonnen we zaken bij elkaar te herkennen. Bijvoorbeeld: jij communiceert zo en ik zo. Of: jij bent daar goed in en ik hierin. Zo gingen we elkaars kwaliteiten zien en waarderen. We leerden elkaar beter kennen en dat bracht het team nader tot elkaar. Daardoor kwamen we steeds meer op één lijn in de begeleiding van de cliënten.”

Veel meer de cliënt centraal

Kimber vertelt dat de cliënten door Triple-C veel meer centraal staan. “We kijken nu allemaal door dezelfde ‘Triple-C bril’ naar een cliënt. Als je op die manier kijkt, weet je wat belangrijk is voor die specifieke cliënt. Triple-C geeft verdieping, kennis en handvatten in je werk. Bovendien sluit het goed aan op het nieuwe elektronische cliëntendossier Pluriform.” Niet alleen de medewerkers ervaren dus de meerwaarde van Triple-C, maar óók de cliënten. “Ik denk dat zij ervaren dat het allemaal rustiger loopt. In geval van meer uitzonderlijke situaties, hebben we veel aan Triple-C. Zo had één van de bewoners tot voor kort weinig invulling voor zijn dagen. Door daar anders naar te kijken, weten we nu waarmee we hem kunnen activeren. Aardappelen schillen bijvoorbeeld en samen naar de boer gaan. Zo heeft zijn leven meer kwaliteit gekregen en voelt hij zich beter gehoord. Een ander voorbeeld? Een nieuwe bewoner vroeg zich bij de bezichtiging af hoe erop zijn geaardheid zou worden gereageerd. We hebben daarom de bewoner verwelkomd met een regenboogvlag; een manier om te laten zien, dat je hier kunt zijn wie je bent. Of neem de cliënt die graag zijn rijbewijs wil halen. Wie zijn wij om te zeggen dat dat niet gaat lukken? We geven hem nu die ruimte en lukt het uiteindelijk niet? Dan zijn we er om hem op te vangen en te zoeken naar alternatieven.”

Verbinding met elkaar

Kimber vertelt dat er recent een avond in de gemeenschappelijke huiskamer is georganiseerd voor cliënten en verwanten, begeleiders en ondersteunende diensten. Zij is enthousiast. “Die avond bood op een laagdrempelige manier de mogelijkheid om verbinding te maken. Extra leuk is dat cliënten volop hebben meegeholpen bij het organiseren van de bijeenkomst. Zo wilden ze bijvoorbeeld iets lekkers van De Smulkamer serveren, moest er fruitbowl zijn en heeft een cliënt gespeecht.”

Stem van het team

Als coördinerend begeleider heeft Kimber regelmatig overleg met de manager en gedragsdeskundige, binnen de zogeheten driehoek. Zij is enthousiast over deze nieuwe manier van werken, maar ziet ook dat het vooral voor de begeleiders 4 nog even wennen is. “Als coördinerend begeleider sta ik echt naast mijn collega’s en tussen de manager en gedragsdeskundige. Ik voel me gehoord. Ik noteer steevast alles waar ik en het team tegenaanlopen en bespreek dat periodiek. Ik ben de stem van het team, en zo voelt dat ook. Overleg en inspraak is belangrijk, zodat niet alles ‘van bovenaf’ wordt bepaald. Gelijktijdig merk ik wel dat sommige begeleiders 4 nog zoekende zijn in Pluriform. Dat levert nog de nodige vragen op. Ik zie het als een proces, een transitie, die even tijd nodig heeft. Daar groeien we vanzelf in.”

 

Meer informatie over Triple-C kan je vinden op https://www.gors.nl/triple-c/