Koekjes verkopen voor het goede doel een groot succes!

Verkoop hartjeskoekjes: €723 voor slachtoffers aardbeving

“Door koekjes te bakken kunnen we concreet iets doen. Dus toen de berichten kwamen over de aardbevingen in Turkije en Syrië, wisten we dat we daarvoor in actie wilden komen. We zijn vrijwel direct gestart met bakken en verkopen. Het resultaat is geweldig: we hebben ruim zevenhonderd euro ingezameld!”

Ingrid Mangert-De Putter is begeleider bij De Smulkamer in Goes. De Smulkamer is misschien wel de lekkerste winkel van Goes. Hier worden dagelijkse verse koekjes en taarten gebakken. Kun je niet wachten tot je thuis bent, dan ben je welkom in de tearoom. Daar kun je kiezen uit al dat lekkers dat vers uit de bakkerij komt. De medewerkers van De Smulkamer hebben allemaal een afstand tot de arbeidsmarkt, maar blinken uit in gastvrijheid en baktalent. “Eigenlijk bakken we ieder jaar in maart voor een goed doel”, vertelt Ingrid. “Vorig jaar was dat Oekraïne. Dit jaar hadden de cliënten aanvankelijk een ander goed doel voor ogen, maar toen ze de aardbeving op televisie zagen, was de switch snel gemaakt.”

Liefde geven

Deze ‘goede doel-koekjes’ hebben vanzelfsprekend de vorm van hart. “Daarmee kunnen we haast letterlijk liefde geven”, verduidelijkt Ingrid. De zandkoekjes werden verkocht in zakjes van 100 gram. “Met €2,50 hebben we ze iets duurder gemaakt dan gebruikelijk, maar de opbrengst ging dan ook volledig naar giro 555. Fijn is dat we bij zulke acties altijd kunnen rekenen op een grote groep trouwe klanten. Zo hebben we ook via verschillende Goese winkeliers koekjes kunnen verkopen. Daar zetten we de zakjes koekjes samen met onze collectebussen. Verder konden belangstellenden die graag iets wilden geven ook nog een QR code scannen. Daarmee werd ons bereik nóg groter.”

Tellen, tellen en nog eens tellen

Ingrid vertelt dat de nieuwsberichten over de aardbeving door de cliënten op de voet werden gevolgd. “Ik kon echt merken dat ze betrokken waren. Ze waren erop gebrand om zoveel mogelijk te verkopen.” Mooi was dan ook het moment toen de twee kassières met het tellen begonnen. Een flinke klus, want in de verschillende collectebussen zat heel veel kleingeld. “In totaal hebben we 723 euro opgehaald. Dat is voor veel cliënten natuurlijk een abstract begrip, maar door al het kleingeld dat we hadden, ging dat écht leven. Ze zagen letterlijk hoeveel geld dat is. Uiteindelijk hebben we dit geld afgestort en overgemaakt aan giro 555.”

Maatschappelijk bijdragen

Volgens Ingrid kijkt iedereen met een goed gevoel terug op de actie. “Het is fijn om aan zoiets negatiefs een positieve draai te kunnen geven. Bovendien sluit het goed aan bij ons streven om ook maatschappelijk iets te doen. Het goede doel voor volgend jaar hebben we al een klein beetje in ons achterhoofd. Maar natuurlijk is het aan de cliëntenraad om daarover te beslissen.”

Kijk voor info over De Smulkamer op www.desmulkamer.nl