Koninklijke onderscheidingen voor vrijwilligers

Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot … Als deze zin wordt uitgesproken is het zover: iemand ontvangt een lintje ofwel een Koninklijke onderscheiding! Dat is een bijzondere  waardering voor iedereen die zich persoonlijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappij. Tijdens de afgelopen lintjesregen kregen maar liefst drie vrijwilligers van Gors de versierselen opgespeld. Jaap en Carolien van Maldegem en Nel Eggebeen werden daarmee benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. “Je doet geen vrijwilligerswerk om deze erkenning te krijgen, maar valt het je ten deel, dan is dat wel erg fijn”, concluderen ze.

Spannend was het wel, vertelt Carolien. Zij was tot op het laatste moment in de veronderstelling dat alleen haar man Jaap een Koninklijke onderscheiding zou krijgen. Alles was in het werk gesteld om hem, samen met haar, naar een bijzondere vergadering te lokken in de kerk. Natuurlijk viel het Jaap op dat hij een nieuw overhemd aan kreeg en dat zijn schoenen extra waren gepoetst en ook een hapje en een drankje waren niet gebruikelijk. Maar, dat het dinsdag 26 april was, de dag van de jaarlijkse lintjesregen, was hem ontgaan. “Eenmaal in de kerk zag ik mijn zoon uit  Loon op Zand.

Dat was vreemd, evenals een kerk vol met mensen en de aanwezigheid van de burgemeester. Toen begon me iets te dagen”, vertelt Jaap lachend. Toch was het niet hij, maar Carolien die als eerste een Koninklijke onderscheiding kreeg. “Ik was helemaal beduusd”, vertelt ze. “We gingen toch voor Jaap? Ik was even bang dat de burgemeester een foutje maakte, maar ik kreeg wel degelijk ook een onderscheiding. Fantastisch, al duurde het even voordat ik het echt besefte.” Nel op haar beurt had al eerder gehoord van de onderscheiding die ze zou krijgen. Dat maakte de gebeurtenis voor haar niet minder spannend of bijzonder. “Ik genoot al van de voorpret en natuurlijk van alle aandacht achteraf. Zoveel kaarten, bloemen en telefoontjes. Ik vond dat heel bijzonder.”

Een groot hart

Wie Jaap, Carolien en Nel naar hun vrijwilligerswerk vraagt, krijgt al snel een opsomming te horen van tal van activiteiten. Misschien is dat kenmerkend voor veel vrijwilligers: ze hebben een groot hart en zijn bereid zich op verschillende manieren in te zetten voor anderen. Bij Gors zijn Jaap en Carolien hoofdzakelijk te vinden bij De Smulkamer in Goes. Na jaren cliënten van en naar deze dagbesteding te hebben gereden, zit Jaap nu iedere vrijdag op de bus om de versgebakken lekkernijen te bezorgen bij restaurants en winkels in de omgeving. Carolien is iedere dinsdag bij De Smulkamer te vinden. Met name in de keuken verricht ze allerlei hand- en spandiensten. Ook Nel is, naast tal van andere activiteiten, als vrijwilliger actief bij Gors. Zij begeleidt cliënten als ze een uitstapje maken, zoals afgelopen jaar tijdens een dagje Blijdorp en een dagje Winter Efteling. “Dat zijn intensieve dagen, maar het is superleuk om te doen. Ik word er altijd blij van.  Bovendien, zónder vrijwilligers zouden dergelijke uitstapjes niet mogelijk zijn.”

Volop waardering


Daarmee komt het gesprek op de keuze van Jaap, Carolien en Nel om zich als vrijwilliger in te zetten voor Gors. Waarom eigenlijk? Carolien: “Je doet het omdat je het leuk vindt. Het brengt voldoening. Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Dat betekent dat je rekening moet houden met anderen, maar ook dat er rekening wordt gehouden met ons. Gors communiceert wat dat betreft heel goed met ons. We horen er als vrijwilligers nadrukkelijk bij. Je krijgt nergens meer waardering voor je werk dan hier.” Nel beaamt dit. “Ik ben een ‘mensen-mens’ en dat geldt voor veel vrijwilligers. Bovendien, je kunt in dit werk helemaal jezelf zijn. Dat vertrouwen is er over en weer.” Tot slot concludeert Carolien: “Er zijn zoveel mensen die net zoveel doen als wij of misschien nog wel meer. In die zin beschouw ik het lintje als een lintje voor ons allemaal.”

Interesse om ook vrijwilliger te worden bij Gors?
Stuur dan een e-mail naar vrijwilliger@gors.nl of kijk op werkenbijgors.nl/vrijwilligers