De Kaai-kunstenaar Karhang Mui wint 2e prijs Special Awards

Karhang Mui won vrijdag 13 september 2019 de tweede prijs van de Special Award 2019. Karhang wordt als kunstenaar wordt begeleid in Galerie-Atelier De Kaai (Goes) van Gors. Thomas Verlaek uit Enschede won de eerste prijs. Dit is dé vierjaarlijkse landelijke beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een beperking, georganiseerd door Special Arts. Karhang kreeg de prijs uit handen van Marijke van Hees, voorzitter van de Raad voor Cultuur. Met de uitreiking onderstreept de raad dat het maken van kunst toegankelijk moet zijn voor iedereen. Dat is van groot belang voor inclusie van mensen met een beperking. Volgens de vakjury waren de ingezonden kunstwerken van uitzonderlijke kwaliteit, originaliteit en puurheid.

De jurytekst over het werk van Karhang: “Vervreemdende materialiteit”

De kleurpotloodtekeningen van Karhang Mui (1989) roepen in hun intense kleurvlakken een gevoel op dat we kijken naar tapijten van textiel en fluweel. Naast deze vervreemdende materialiteit heeft het werk een sterk poëtisch en dromerig karakter. De tekeningen lijken grote plattegronden van landschappen waarbij de aandacht zowel wordt getrokken door de vele details als ook door het totaalbeeld. Door de arceringen wordt de krachtige compositie verder tot leven gebracht. Het werk nodigt uit om lang naar te kijken en rond te dwalen in het vele dat te zien is, zonder dat het te veel weggeeft waar je precies naar kijkt.

Over de Special Award vakjuryprijzen

De uitreiking van de Special Award vakjuryprijzen vond plaats in de Utrechtse Nicolaïkerk, waar tot en met aanstaande zondag van 39 genomineerde kunstenaars ieder drie kunstwerken tentoongesteld worden. Foto’s van deze werken en de kunstenaars zijn terug te vinden op www.specialaward.nl.

De vakjury onder leiding van Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum, had de moeilijke taak om een keuze te maken uit het veelzijdige werk waaronder beeldende kunst, video, keramiek en cross overs. De jury bestond verder uit kunstenaars Maartje Korstanje, Mai van Oers, Carolein Smit en Gijs Ambrosius (Special Award 2015 prijswinnaar).

Lees hier meer informatie over Galerie-Atelier De Kaai.