Succesvolle Outsider Art Fair voor De Kaai

Galerie-Atelier De Kaai in Goes was dit jaar voor het eerst aanwezig op de Outsider Art Fair in Parijs. Begeleider Hetty Schaart en haar collega’s Iris de Maaker en Evelien Cornelisse hadden voor deze beurs het werk van twee kunstenaars meegenomen, namelijk van Mohamad Abo Zarraa en Kar Hang Mui. Van beiden werd een werk verkocht. “Zo’n verkoop is natuurlijk leuk, maar we beschouwen het vooral als een erkenning voor de kunstenaar en voor onszelf.”

Outsider Art is een verzamelnaam voor authentieke kunstwerken. Het zijn werken van artistieke talenten, die het nodig hebben zich in een beschermde omgeving te ontwikkelen. Ze volgden over het algemeen geen kunstopleiding. De Outsider Art Fair in Parijs vond afgelopen september voor de tiende keer plaats. De Kaai deed voor de eerste keer mee. “We konden een kleine stand huren”, vertelt Hetty. “Bij De Kaai werken circa 25 kunstenaars. Natuurlijk komt niet iedereen in aanmerking voor een dergelijke beurs. We wilden twee kunstenaars vertegenwoordigen en kozen Kar Hang, omdat hij al eerder internationaal succesvol was en Mohamad omdat hij als nieuwe kunstenaar zijn intrede doet.”

Kunst met inhoud

De beurs duurde in totaal vier dagen. De eerste dag was met name voor pers en verzamelaars bedoeld, de andere drie dagen passeerden duizenden belangstellenden. “Het is leuk om te zien dat we qua kwaliteit niet onder doen voor de andere kunstenaars. Daarmee wordt opnieuw bevestigd dat we goed bezig zijn. We hebben al bijna dertig jaar ervaring met het atelier. Beide kunstenaars baarden opzien. Het werk van Kar Hang valt op doordat het zo gedetailleerd is. Je ziet dat hij daaraan maanden werkt. Mohamad heeft als vluchteling uit Syrië een heel ander verhaal. Hij woonde in Aleppo. De oorlog, de verwoestingen, je ziet dat traumatische verhaal terug in zijn werk. Het viel mij op dat veel bezoekers daar naar zoeken; ze hebben behoefte aan inhoud.”

Nieuwe contacten

Behalve de succesvolle verkoop van twee werken leverde de deelname aan de beurs ook weer interessante nieuwe contacten op. De begeleiders van De Kaai maakten onder andere kennis met iemand van een gerenommeerd museum in het Zwitserse Lausanne en er werden contacten gelegd voor een mogelijke kunstbeurs in Lille. “Dat is één van onze aandachtspunten. We streven ernaar dat mensen de kwaliteit van het werk van onze kunstenaars zien, erkennen en waarderen en willen het om die reden ook op een goede manier naar buiten brengen.”