We hebben de tijd en de kennis

“Het stellen van een diagnose bij mensen met een verstandelijke beperking vergelijken wij weleens met het leggen van puzzelstukjes. Vaak kunnen cliënten zelf niet aangegeven wat de klachten zijn, maar valt uit hun gedrag wel op te maken dat er iets mis is. Je moet de tijd hebben om die puzzel te kunnen leggen én kennis van de onderliggende problematiek om tot een goed oordeel te komen.”

Lia van der Plaat, Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG), en Mirjam van der Veen, praktijkondersteuner, zijn het erover eens dat hun kennis noodzakelijk is bij de zorg voor cliënten. “Een huisarts is er voor de reguliere zorg. Deze stelt algemene vragen die cliënten niet altijd kunnen beantwoorden. Vaak heeft de huisarts ook minder tijd voor een consultDe AVG-praktijk is juist voor die mensen, waarbij meer tijd nodig is om achter de oorzaak van hun (gedrags)problemen te komen. Bij sommige cliënten is de problematiek zo complex, dat meerdere medisch specialisten betrokken zijn, evenals de gedragsdeskundige en/of overige disciplines, familie en begeleiders. Een mooi voorbeeld is het gecombineerde spreekuur met Dr. Visscher, neuroloog in het ADRZ. Een aantal keer per jaar komt Dr. Visscher naar de AVG-praktijk en ziet samen met Lia een aantal cliënten met neurologische problematiek.”

Mirjam: ”We vinden het belangrijk dat cliënten goed in beeld zijn in onze praktijk. Dat doen we door de dossiers te bestuderen en soms verwijst een huisarts een cliënt naar onze praktijk. We proberen pro-actief te handelen, zodat we gezondheidsproblemen voor kunnen zijn. Dat doen we door screeningprogramma’s op te zetten.”

Bij de consulten met Lia is soms ook een praktijkondersteuner aanwezig. De praktijkondersteuners, Mirjam en haar collega Maartje, zorgen verder voor het opvolgen van de problematiek. Daarover rapporteren zij aan de arts. “Door de periodieke controles houden wij zicht op cliënten met complexe vragen.” Mirjam richt zich met name op de ouder wordende cliënt en de somatische problematiek. Maartje is als SPV’er vooral betrokken bij de cliënten waar ook psychiatrische problematiek een rol speelt. De verwijzingen naar de praktijk lopen via de huisarts of gedragsdeskundige en komen bij secretaresse Janine Janse terecht. Ook kun je Lesley Bleijs aan de telefoon krijgen. Zij maakt sinds kort ook deel uit van ons team en werkt momenteel als medisch secretaresse.