‘In plaats van naar ‘de doelgroep’ kijken we naar individuele behoeften’

“Dat is mijn droombaan! Dat dacht ik toen ik de vacature van Coördinerend Begeleider op dagbestedingslocatie De Cirkel zag. Gors kende ik nog niet, maar ik overwoog al langer om de overstap van de ouderenzorg naar de gehandicaptenzorg te maken. Inmiddels werk ik hier nu een half jaar en het voelt zo goed. Ik vind het vooral erg fijn dat we mensen hier individueel benaderen. In mijn vorige baan werd vaak gesproken over ‘de doelgroep’. Hier gaan we op een gelijkwaardige manier met cliënten om en kijken we per persoon wat iemand nodig heeft.”

Linda Kot werkte jarenlang in de ouderenzorg. Dat deed ze meer en meer op ‘de automatische piloot’. In een bepaalde fase van haar leven was juist dat routinematige werk prettig. Ze vertelt: “Toen mijn dochter ruim twaalf jaar geleden werd geboren – drie jaar na mijn zoon – bleek ze een meervoudige beperking te hebben. Het was de start van een behoorlijk pittige periode thuis. Inmiddels hebben we nu al ruim een jaar een fijne woonplek voor haar. Zo ontstond er ruimte om me opnieuw te oriënteren op mijn werk. Juist vanwege mijn ervaringen met mijn dochter, als moeder en mantelzorger, wilde ik graag de gehandicaptenzorg in. De baan bij Gors kwam precies op het juiste moment.”

Dagelijkse dynamiek

Linda werkte altijd op een woonlocatie. Met de keuze voor De Cirkel, merkte ze dat niet alleen de gehandicaptenzorg haar inspireert, maar ook het werk op een dagbestedingslocatie. “Al tijdens de meeloopdag wist ik: dit vind ik hartstikke leuk. Kijk alleen al eens naar de ruimte: mooie hoge ramen, fotobehang van de Goese haven en dan die dynamiek van al die cliënten. Ik vind het heel fijn werken. Zelf ben ik drie dagen per week actief op de groepen (ouderen, volwassenen, jongvolwassenen en ernstig meervoudig beperkte mensen) en één dag per week gebruik ik voor mijn uren als coördinerend begeleider. Ik plan dan bijvoorbeeld de afspraken met de manager en de gedragsdeskundige, de zogeheten driehoek. Nu, na ongeveer een half jaar, voel ik me steeds meer comfortabel in mijn rol. Ik ken de collega’s, de cliënten en hun verwanten en de organisatie, dat is prettig.”

Mensgerichte ondersteuning

Wat Linda met name bevalt is dat Gors daadwerkelijk ruimte biedt voor mensgerichte ondersteuning, precies zoals in de merkbelofte staat. “We behandelen cliënten hier als gelijkwaardig. Ze hebben weliswaar een beperking, maar kijken we veel meer naar de mens daarachter. Een voorbeeld? In plaats van denken dat ‘de doelgroep’ van bingo houdt, kijken we naar de individuele behoefte van mensen. Wordt iemand niet gelukkig van een bepaalde activiteit, dan moet hij of zij daar zeker niet aan meedoen. Fijn is ook dat cliënten hier het dagelijks leven ervaren, bijvoorbeeld als we samen tussen de middag eten. We helpen elkaar: collega’s en cliënten.”

Eigen ervaringen positief inzetten

Het feit dat Linda moeder is van een dochter met een meervoudige beperking komt haar in haar werk van pas. “Ik kan me daardoor goed verplaatsen in de gevoelens van cliënten en hun verwanten. Ik begrijp ze en snap heel goed hoe ze zich voelen. Ik vind het heel fijn dat ik mijn eigen ervaringen op deze manier positief kan inzetten. Gelijktijdig steek ik er natuurlijk ook iets van op, dat ik kan meenemen naar mijn dochter en het huis waar ze woont. Het komt regelmatig voor dat de begeleiders daar vragen hoe wij dat hier doen. Die uitwisseling vind ik mooi.”

Triple-C

Voor komend jaar kijkt Linda uit naar de Triple-C trainingen. “Mijn baan, als coördinerend begeleider komt voort uit de introductie van deze zorgvisie binnen Gors. Ik ben heel benieuwd naar de inhoud. Ik verwacht dat we al veel volgens deze zorgvisie doen, maar het is fijn om daarover meer te leren.”

Ook benieuwd naar werken bij Gors? Bekijk al onze vacatures op de website https://werkenbij.gors.nl/vacatures