Warm welkom voor Wijkhuis Zierikzee

De wijk Poortambacht in Zierikzee heeft sinds begin dit jaar een eigen Wijkhuis. De werkleerlocatie die voorheen bekend stond als lunchroom De Punt is daarmee een centraal punt in de wijk geworden. De cliënten die worden ondersteund door Gors hebben de overstap naar de functie als Wijkhuis omarmd. Ze zijn nog steeds even enthousiast aan de slag. Begeleider Dicky de Kool vertelt dat het Wijkhuis een goede start heeft gemaakt. “Het is nu belangrijk om nóg bekender te worden in de wijk.”

Nog voor de coronapandemie de wereld op zijn kop zette, ontstonden de plannen voor een wijkhuis. De wijkraad Hart van Poortambacht had destijds aangegeven behoefte te hebben aan een dergelijke ontmoetingsplek. Gors was bereid daaraan gehoor te geven. “De plannen hebben daarna een tijd stilgelegen, maar zijn vorig jaar weer uit de kast gehaald. Naast de wijkraad, is ook de gemeente Schouwen-Duiveland nauw betrokken bij de opzet van het Wijkhuis. Een speciale vermelding verdient vrijwilliger Bert van der Meeren. Hij bedacht de nieuwe huisstijl en verzorgt de lay-out van al onze folders”, aldus Dicky.

Uiteenlopende activiteiten

Dicky vertelt dat nog voor de start van het Wijkhuis door middel van een enquête is onderzocht waaraan de wijk behoefte heeft. Het aantal reacties was groot en leverde veel informatie op. In het Wijkhuis gebeurt inmiddels van alles. Nog steeds zijn mensen er welkom in de lunchroom voor een lekker kopje koffie of thee en bijvoorbeeld versgebakken gebak. Daarnaast vinden er tal van activiteiten plaats, zoals inloopmiddagen, handwerkcafé, repair café, spelletjesmiddagen en koffie-ochtenden. “Het Wijkhuis staat voor iedereen open. Zo vergadert de wijkraad hier, maar tijdens de laatste verkiezingen was hier ook een stembureau. Verder waren er kinderfeestjes en workshops bloemschikken. Onze ambitie is om te groeien en zoveel mogelijk mensen met elkaar te verbinden.” Om al deze activiteiten onder de aandacht te brengen worden er flyers gemaakt en is het Wijkhuis actief op Facebook en Instagram. Dicky: “Verbinden is ook aan de orde met onder andere ‘Scheldestraat Verbindt’. Daarbij worden diverse mensen bijeen gebracht om activiteiten te ondernemen, onder andere Brugzicht, natuur- en milieueducatie (NME), Borrendamme, OBS ‘t Kofschip, Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio (SMWO) en woonstichting Zeeuwland.”

Verschillende werkzaamheden

Voor de cliënten die in het Wijkhuis aan de slag zijn, vallen de recente veranderingen mee. Bovendien zijn ze daar volgens Dicky steeds goed in meegenomen. “Wij werken als team aan het omzetten van lunchroom naar wijkhuis. Naast mijzelf zijn dit Aline, Netty en Bert. Uiteindelijk is het voor iedereen leuk. Het Wijkhuis biedt meer uitdaging doordat er nog meer verschillende mensen binnenkomen. Bovendien, door de wisselende activiteitenagenda, vragen we ook wat meer flexibiliteit aan de cliënten wat betreft de roosters. Naar mijn idee is dat alleen maar goed; stilstand is achteruitgang. Op deze manier blijven we cliënten uitdagen.”