
Disciplines
Medische zorg
De arts verstandelijk gehandicapten (AVG) en de verpleegkundigen van Gors zorgen voor goede lichamelijke zorg voor alle clienten. Zij behandelen, adviseren en ondersteunen in overleg met begeleiders, ouders/verwanten en andere betrokken specialisten (in- en extern).
De verpleegkundigen ontwikkelen beleid omtrent medicatie en medisch-verpleegkundige zorg en toetsen zij medewerkers van locaties op bekwaamheid in medisch-verpleegkundig handelen.
De arts voor verstandelijk gehandicapten (AVG) is gespecialiseerd in het verlenen van medische zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Zij wordt geraadpleegd wanneer er zich een medisch probleem voordoet waarvoor de begeleiders en behandelend huisarts specialistisch advies nodig hebben. Ook houdt de AVG samen met een collega AVG van een andere gehandicaptenorganisatie in Zeeland toezicht op eventuele vrijheidsbeperkende maatregelen in het kader van de wet BOPZ. Elke dinsdag houdt de AVG spreekuur in Goes in de AVG Poli Zeeland. Meer info over de (inzet van de) AVG van Gors en de AVG Poli Zeeland vind je hier.
Binnen Gors is er de mogelijkheid om bij handicap gebonden medische problemen een AVG (Arts Verstandelijk Gehandicapten) in te schakelen. De wijze van aanmelding is afhankelijk van de indicatie van de cliënt.
- Extramurale cliënten, zonder behandeling in de indicatie: De AVG kan ingeschakeld worden via AVGpoliZeeland. Er dient contact opgenomen te worden met AVG poli: zie www.avgpolizeeland.nl.
- Extramurale cliënten, met behandeling in de indicatie: Aanmelding gebeurt door de betrokken gedragsdeskundige, deze overlegt rechtstreeks met de AVG.
- Cliënten met verblijf zonder behandeling: De AVG kan enkel worden ingeschakeld nadat er een verwijzing heeft plaats gevonden door huisarts of medisch specialist. Bij de aanmelding wordt dan ook altijd naar een verwijsbrief gevraagd. Zonder verwijsbrief kan geen afspraak ingepland worden. Tevens dienen de formulieren aanmelding AVG consult en toestemming opvragen medische gegevens ingevuld te worden. De formulieren dienen samen met de verwijsbrief gestuurd te worden naar consultavg@gors.nl. Vervolgens zal een intake afspraak worden gepland.
- Cliënten met verblijf en behandeling: De AVG word automatisch direct betrokken bij deze cliënten. Er hoeft geen aparte aanmelding te gebeuren.
Twijfel je over in welke categorie de cliënt valt kun je dit navragen bij het Cliëntenbureau via (0113) 273 333 of clientenbureau@gors.nl.
Specialistische taakteams
Een aanvraag voor onderzoek, observatie en/of handelingsadviezen door een specialistisch taakteam wordt altijd gedaan door de orthopedagoog/psycholoog of arts die betrokken is bij de betreffende cliënt.
Voor cliënten die door ingrijpende gebeurtenissen ontredderd zijn is de inzet van het opvangteam voor cliënten mogelijk. Dit team bestaat uit de consulent levensvragen, de psychomotorisch therapeut en de spelagoog / Shantala-massage therapeut. Het team fungeert als opvang voor cliënten die te maken hebben gehad met grensoverschrijdende ervaringen (zoals seksueel misbruik). Belangrijkste doelstelling is dat de cliënt na dergelijke ingrijpende ervaringen weer opnieuw vertrouwen en veiligheid kan ervaren. Het opvangteam werkt cliëntgericht en is ondersteunend bij het regie geven waar mogelijk, verhaal laten doen, helpen ordenen, etc. Contact: opvangteamclienten@gors.nl
Binnen Gors is een speciale trainersgroep seksualiteit actief. Deze trainers ondersteunen zorgteams van locaties door het geven van scholing. Zij leren medewerkers op de werkvloer hoe om te gaan met vraagstukken rondom seksualiteit. De visie van Gors is rondom seksualiteit, enthousiasme voor het onderwerp bij de deelnemers, handvaten om aan de slag te gaan met de cliënten, praktische tools, meldcode kennen, durven melden als er iets aan de hand is.
Contact: opvangteamclienten@gors.nl
Gors heeft een aantal locaties waar mensen met autisme wonen en/of dagbesteding krijgen en hierin begeleid worden. Naast een diagnose binnen het Autisme Spectrum (ASS) is er bij cliënten vaak ook een verstandelijke beperking. Gors heeft sinds enige jaren een gespecialiseerd team voor deze doelgroep; het “taakteam autisme“. Dit team werkt in nauw overleg samen met de gedragsdeskundigen. Locatieteams kunnen een beroep doen op dit team. Het taakteam autisme gaat dan aan de slag met bijvoorbeeld een observatie en/of gaat op een andere manier na wat in de betreffende situatie het best helpend kan zijn. Het kan ook helpen met het opzetten van dagroutines of (visuele) verduidelijking of het geven van een stukje scholing voor (leden van) het team van de locatie. Contact: Autismeconsulenten@gors.nl
Meerdere keren per jaar komt het voor dat een cliënt van Gors het verdrietige bericht krijgt dat een ongeneeslijke ziekte is vastgesteld waar hij/zij op langere of kortere termijn aan zal komen te overlijden. Binnen Gors bestaat de mogelijkheid om het team palliatieve zorg in te schakelen om het team rondom de cliënt te ondersteunen in deze situatie. De medewerkers van dit team zijn aanvullend geschoold op het terrein van palliatieve zorg en hebben ook medische kennis van deze zorg. In overleg met de bij de cliënt betrokken gedragsdeskundige kan het team worden ingeschakeld. Contact: expertiseteampalliatievezorg@gors.nl of telefonisch via (0113) 273 333.
Locaties en individuele cliënten worden door dit taakteam adequaat ondersteund bij vragen die te maken hebben met middelengebruik (zoals alcohol en drugs). Denk hierbij aan: informatie geven en leveren van educatieve materialen, preventie, verwijzen, teamondersteuning en individuele ondersteuning.