Gors mensgerichte ondersteuning

Samen in de wijk (netwerkparticipatie)

Het project Samen in de Wijk van Gors is in januari 2014 gestart en heeft als doel om actieve netwerkparticipatie rondom en door cliënten te verbeteren.

Onderzoek

Bij de start van het project is eerst intern bij onze zorgregisseurs onderzocht waar wij als Gors staan als het gaat om het ondersteunen van onze cliënten bij vragen betreffende versterking en/of uitbreiding van het sociaal netwerk. Daaropvolgend is onderzoek gedaan onder 100 netwerkleden van cliënten, waaronder familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers. Projectleider en onderzoeker Ruben Goethals is hiervoor bij veel mensen thuis of in de buurt geweest voor een gesprek, en kreeg veel mooie, krachtige en inspirerende verhalen te horen. Sommige netwerkleden waren bereid hun verhaal te delen. Deze verhalen zijn hier te lezen en te zien. Ook worden de films vertoond op het Youtube kanaal van Gors en in de laatste maanden van 2014 op Omroep Zeeland. De verhalen zijn bedoeld om anderen te inspireren en informeren, en om mensen te motiveren tot inzet als vrijwilliger.

Talenten en verbinding

Gedurende de gesprekken met netwerkleden kwamen veel talenten of vaardigheden naar voren die mensen inzetten als mantelzorger, familielid of vrijwilliger. De dertig meest voorkomende talenten zijn door cliënten en vrijwilligers van Kek in Vlissingen omgezet naar fotokaarten waar een talentenspel mee gespeeld kan worden. Door cliënten van de houtbewerking in Goes zijn de fotokaarten verpakt in een houten kistje. Het talentenspel wordt cadeau gedaan aan cliënten van Gors zodat zij dit spel samen met iemand uit hun eigen netwerk kunnen spelen of zij kunnen iemand bedanken door een kaart te sturen. De talentenspellen worden eind 2014 uitgedeeld tijdens netwerkbijeenkomsten op diverse locaties van Gors.

In de laatste maanden van 2014 worden ook 4 grotere bijeenkomsten georganiseerd waarbij met behulp van een “vraag- en aanbodbord” verbinding wordt gelegd tussen mensen uit de buurt. In sommige regio’s zal dit worden gecombineerd met burendagen, waarvoor iedereen is uitgenodigd.

Samen met het Netwerk

Tevens onderdeel van het project Samen in de Wijk zijn de Samen met het Netwerk bijeenkomsten die tussen 7 november 2014 en 17 februari 2015 worden gegeven. Tien medewerkers van Gors zijn opgeleid als netwerkcoach. Na deze opleiding zullen twee van deze netwerkcoaches de drie uur durende bijeenkomst leiden samen met een externe trainer.

Tijdens de bijeenkomst wordt samen gekeken naar verandering in rol van een medewerker die zich eindverantwoordelijk voelt en de controle houdt in het beslissingsproces rond de zorg, naar een begeleider die in de onderhandeling gaat met cliënten en verwanten en hierbij de eigen professionele standpunten weet samen te brengen met standpunten van de cliënt en netwerkleden. Tevens wordt behandeld hoe medewerkers cliënten gericht kunnen ondersteunen in hun vraag betreffende versterking of uitbreiding van het sociaal netwerk. De inhoud van de bijeenkomsten is gebaseerd op de kennis en ervaring van de 10 coaches en de externe trainer, en de onderzoeken verricht onder familieleden, vrijwilligers en zorgregisseurs voor het project Samen in de Wijk. Netwerkleden, zoals familieleden of vrijwilligers, kunnen zich ook aanmelden voor deelname aan de bijeenkomsten.

Reacties zijn gesloten.

  • RT @LFBGoes: Geef je snel op, er zijn nog plekjes! 🏳️‍🌈🏳️‍🌈@Gorsnl @StichtingArduin @_zuidwester @philadelphiaNL @LFBNederland… ,
  • RT @hersenz: In zijn werk als behandelaar van mensen met niet-aangeboren hersenletsel komt Jos Berends ontremming in allerlei vo… ,
Zoeken
Centraal Kantoor
Postadres

Bezoekadres

Telefoon
Fax
E-mail

Postbus 2160
4460 MD Goes
Stationspark 24
4462 DZ Goes
(0113) 273 333
(0113) 273 330
info@gors.nl
Nederland onbeperkt
Berichten | Disclaimer | Beheer | RSIN 813302808 | Copyrights© 2018
Gors, mensgerichte ondersteuning | Webdesign: CONCEPTERIJ